dilluns, 23 d’abril del 2012

Sant Jordi

A vegades, emportar-se un llibre de viatge pot ser innecessari, i d'altres vegades pot ser tot un passatemps que us pot acompanyar durant les esperes en terminals de trens, bus, o aeroports. Tot depèn del viatge.

En viatges curts crec que emportar-se un llibre no és massa bona idea, ja que qualsevol cosa que omple de pes de la motxilla us farà més feixuc el viatge, i si esteu pocs dies dies fora val més que us dediqueu a aprofitar l'estada visitant coses abans que perdre el temps amb el vostre llibre. I en cas de tenir temps i ganes de llegir sempre és millor repesar la lonely planet per conèixer més coses sobre el lloc a visitar. Encara que s'hi esteu molt enganxats a un llibre que ja heu començat abans del viatge segur que algun petit moment trobareu per seguir la lectura, però no masses.

En un viatge llarg, si portes algun ordinador portàtil o smartphone, sempre pots matar el temps a internet, però moltes vegades et pots trobar en llocs que no tens bateria o estàs fora d'una connexió a la xarxa. Aquí és quant un llibre pot passar a ser el millor objecte que pots trobar dins la teva maleta en el temps lliure que pots tenir assegut en un avió o en un bus de llarga distancia. Si el viatge és prou llag potser hauràs tingut tants temps morts que hauràs acabat llegint-te tota la lonely planet i tindràs ganes de devorar un altre llibre, però depèn en quines parts del mon estiguis, trobar un llibre en castellà pot ser difícil, i en català quasi impossible.
Un dels llibre que vaig llegir abans d'anar a visitar Tailàndia va ser "Bangkok tattoo". Una intrigant novel·la d'assassinats on un detectiu budista anomenat Sonchai busca respostes a l'homicidi de un agent de la CIA, per els carrers més sòrdids de la capital tailandesa. El detectiu Sonchai, sense donar-se compte s'involucra massa en la investigació del crim fins a donar-se compte de que allò serà més complicat del que es pensava, però un cop s'hi ha posat de ple, ja és massa tard per tornar enrere. Aquest llibre, una novel·la de Jhon Burdett, et dura directament al cor de Bangkok per conèixer les costum i la forma de ser d'aquesta gent. Aquí teniu 2 llibres d'aquest escriptor.
Abans d'anar a Japó vaig conèixer una mica més enquest país a traves de 2 llibres. Un va ser "Out" de Natsuo Kirino, i l'altre "After dark" de Haruki Murakami (村上 春樹).
El de Natsuto Kirino, "Out" és una novel·la negra sobre 4 treballadores d'una fabrica de menjar preparat als suburbis de Tòquio. Totes elles estan immerses en una vida de problemes tant familiars com econòmics, fins que una d'elles acaba matant el seu marit després d'aguantar durant anys les seves agressions físiques. Ara les quatre amigues se les hauran d'enginyar per desfer-se del cadàver de l'home i escampar les seves restes per tota la ciutat. Però ràpidament desprès de la mort ja tenen a sobra la policia, que no aconsegueix descobrir el misteri, però els que si esbrinen que ha passat uns son uns membres de la màfia yakuza propietaris del bar que freqüentava el mort, que desprès d'allò els hi encarreguen més feina. Amb aquesta obra Natsuto Kirino ha escrit una visceral historia en el Japó actual que porta a l'extrem alguns problemes de la societat nipona.

En l'altra portada destaca més el nom de l'autor que el títol del llibre. Deu ser perquè aquest escriptor nascut a Kyoto al 1949, és un dels de més prestigiosos a Japó, i ha sigut guardonat amb nombrosos premis. Per tant no és d'estranyar que la marca que significa el seu nom destaqui més que el títol. Peró anem a per la novel·la: "After dark" és un llibre de ficció sobre una noia anomenada Mari, que desprès de perdre el ultim tren per arribar a casa des del centre de Tòquio, espera passar la nit llegint un llibre en un restaurant del centre. Fins aquí la cosa esta molt tranquil·la, però la seva lectura es veu interrompuda per un noi que havia vist una sola vegada en una cita de la seva germana Eri, i ella l'hi explica que la seva germana esta inconscient i que no es desperta d'un somni etern. Peró en un moment de calma, la propietària d'un motel d'habitacions per hores, els interromp en la seva taula i els demana que l'ajudin a resoldre una difícil situació que passa en una de les habitacions. La tranquil·la nit acaba sent una visita pels pitjors carrers de Tòquio.

Bona diada de Sant Jordi a tothom!