diumenge, 14 de novembre del 2010

Com és Cambodja?

Cambodja, el enigmàtic país que temps enrere va ser el centre del poderós imperi kemer que comprenia des de Myanmar, fins a Vietnam ocupant Tailàndia i Laos. Peró el imperi va caure i el país va viure un seguit de guerres i ocupacions, una d'elles va ser la francesa que va deixar el costum de fer pa cada dia com un aliment mes, a diferencia de Tailàndia que no en trobes casi en lloc. Peró els dies de guerres, imperis caiguts i ocupacions han deixat pas a l'actual tranquil·litat i pau que es viu actualment, un país lliure que governen els seus habitants, però que ha quedat arrasat.

Tot aixo hauria deixat en un altre país un poble enfonsat que no te ganes de continuar aixecant el que els altres van fer malbé, però a Cambotja tot el contrari, la gent no ha perdut el somriure i cada dia tiren endavant intentant fer evolucionar el país, esclar que tot aixo no es gratis i fan el que poden. Tot aixo amb l'orgull del que signifiquen els temples de Angkor representats fins i tot a la bandera nacional, i es que per a ells tenir una de les 8 meravelles del mon en el seu petit estat es motiu de alegria i consideren el més important del país. A part de ser el motiu numero de turisme i per tant aixo suposa uns grans ingressos, no nomes per els temples i la seva conservació sinó també per Siem reap que obliga a oferir millors serveis i aixo vol dir mes llocs de treball.
La situació política és actualment de democràcia però es veu que tot es pura fatxada, sempre guanya el tot poderós partit popular de Cambodja i apart controla el exercit, la policia, els funcionaris i el poder judicial, es a dir tot és el mateix. Les ajudes de les ongs estan mal repartides i els ric ho son cada cop més, i els mes pobre més necessitats intentant sobreviure amb el petit negoci o treballant l'agricultura i la ramaderia. Els perfectes camps anegats de les afores de la capital i de altres ciutats son ideals per la plantació del cereal numero 1 a Àsia el arros, i dona fenia a una part del habitants del país. A la ciutat la cosa canvia i ja es pot trobar una mica de tot, tan tallers de mecànica com centres comercials refrigerats, botigues de joies al costat de restaurants de menjar destartalats on la mateixa cassola serveix per fer el menjar de tothom. A pesar de la existència de la família real, el primer ministre del PPC porta les rendes del país i surt escollit sempre que vol sense perdre el comandament.
La religió i la cultura es un altre aspecte important dels locals. El budisme es la religió principal al país i es pot saber ràpidament nomes de veure els temples que alberguen totes les ciutats, aixo sense anomenar els de Angkor, també hi ha una petita part de musulmans procedents de Malàisia, però que es insignificant. Les famílies sempre es mantenen unides, superen els problemes junts i els grans donen consell al joves, mentres ells treballen per aportar riquesa a casa, el menjar es un aspecte molt important per ells ja que saben molt be que es passa gana. A part de la família convencional també es te molt de aprecii a els familiars llunyans, tant oncles, com cosins es te cura de ells i se'ls ajuda amb el que es pugui, mentre hi ha continuïtat de sang es te que acceptar com un familiar mes.

Anem de ruta? Fer-se el indiana Jones a Cambodja és molt típic dels turistes que els porten a fer una volta guiada per el mig de la vegetació i es pensen que estan descobrint terres inexplorades, però un no te que desobeir les indicacions del guies i sortir-se dels camins senyalitzats, encara que siguin uns passos, per que pot ser que torni de les vacances sen-se un braç o una cama. Cambodja es un dels països amb mes mines del mon i aixo es un dels principals perills de la població rural. Ja existeix una organització que es dedica a detectar mines i desactivar-les, per molts cops qui les troben son homes, dones o nens que s'endinsen a zones de vegetació inexplorada i acaben amb la seva vida. Com ja vaig comentar i explicar la nostra visita, hi ha un museu de mines de cambotjà a uns 20 quilometres de Siem reap, per un preu de 2 dòlars americans es pot visitar una petita col·lecció de artilúgis explosius amb explicacions sobre cada un d'ells, i com es desactiven.

Els visats no son normalment cap problema per visitar terres cambotjanes. A qualsevol frontera, emplenant un formulari, presentant una foto de carnet i pagant 20 dòlars a la entrada son suficients. Si es arriba al país sense dòlars es pot pagar el mateix valor amb una altre moneda, i per si no es te cap mes moneda hi han caixers automàtics abans de creuar adune's. També es pot tramitar el visat per internet i es poden evitar preus excessius en fronteres de dubtosa serietat. En cas de entrar per el aeroport principal de Phnom penh, no trobareu cap tipus de problema. Tots els visats son prolongables per mes de un mes, tan mateix com Tailàndia nomes es te que visitar la oficina de immigració de la capital, i ja sigui per negocis o per turisme pagant, mostrant una foto de carnet, i emplenant un formulari, es pot obtenir.