dimecres, 26 de setembre del 2012

Plaça dels fusellers letons

Just darrera la plaça dels caps negres en direcció al riu, hi ha el museu de l'ocupació Soviètica, un recull de records sobre la ocupació del regim nazi i soviètic que va patir la capital letona. Aquest trist edifici de color negre alberga una col·lecció de peces, imatges, representacions i documents d'un passat no tan llunya sobre una disputa entre 2 règims per dominar un país, una ocupació que va deixar una ferida inesborrable en l'història de Letònia.


Peró avui no entrarem a visitar el aquest museu, això serà en la pròxima entrada del bloc. Ara, el que em crida l'atenció és l'estàtua de granit que hi ha just en la mateixa plaça, sens dubte el que estigui aquí des de 1970 deu tenir una significativa raó. Aquesta escultura representa els fusellers letons, que eren un grup armat de l'exèrcit rus que defensava la ciutat de l'ocupació alemanya durant la primera guerra mundial. Al principi estaven formats per voluntaris que volien preservar l'honor de la nació letona, però a mesura que avançaven els alemanys es varen reclutar fins a 40.000 homes letons per formar les línies de defensa. L'opinió dels ciutadans sobre aquesta estàtua és molt dispersa, ja que uns valoren l'honor dels homes caiguts, metre que d'altres critique l'ocupació soviètica rebuda desprès pel mateix exèrcit rus.


La plaça homònima de Riga, a part de comptar amb aquesta escultura i el museu de l'ocupació, és un punt de reunió per l'actual poble de Letònia, un lloc on gaudir dels pocs dies d'estiu que té aquest fred país del nord d'Europa, tot passejant o fent un cafè en el bar que hi ha junt al museu. Un lloc més on els nens juguen aliens al significat del museu que forma el limit d'aquesta plaça, o la gran escultura d'un vermell fosc gastat pel temps dels fusellers letons. Just davant d'aquest monument hi ha una parada de bus on s'ofereixen circuits turístics tant pel casc antic com per la zona moderna a l'altre banda del riu.